2013. március 3., vasárnap

Huhh

Jajj de rég írtam ide... Már jó ideje tervezem, de vagy időm vagy épp kedvem nem volt :D Rengeteg minden történt, de kezdem talán a legfontosabbal: megoldódott a lakótárs kérdés, Ati elköltözött, érkezett a helyére Matyi. Persze vannak technikai jellegű problémák még (matrac, internet miegymás), de az már nagyon nem érdekel, le lesznek rendezve azok is. Eddig elég jól megvagyunk btw :D. 


Tegnap tartottunk egy "lakásavatót". Szerintem elég jól sikerült, először szűkebb körben banggel indítottunk, aztán szép lassan megérkezett mindenki és beindult a párti. Volt beer pong Matyi jóvoltából, ami a buli végére átment sima ping-pongba lábasfedőkkel meg vágódeszkával (sőt, az ágyam mellett reggel ott találtam a mosószert is...). 


A "háló" megépítését én már nem láttam, mert az első bp körben a pia min felét egyedül én ittam meg ezért hamar pihenőre tértem xD. Volt sör, pálinka, whiskey, minden mi szem szájnak ingere. 
Mondjuk a mai napom kicsit a regenerálódásra ment rá, de megérte azt mondom :D.  Igaz, takarítanom egyedül kellett, mert Matyi reggel hazautazott, de annyira nem volt vészes, meglepően kulturált volt a társaság :D.


Más: a fitnessben kellett pár új ember, ilyen heti 1 óra takarítás témára azok helyett akik elmentek (korábbi diákok), cserébe free membershipért, sőt így azokat a szolgáltatásokat is ingyen vehetjük igénybe, amikért amúgy fizetni kell (fogok tudni squasholni! :D). Matyi is jelentkezett, szóval majd fogjuk tudni egymást helyettesíteni. Első körben itt is én húztam a rövidebbet, mert mint mondtam ő most hazautazott, és még március hátralévő részében is fog, ezért ebben a hónapban jó sokat kell helyettesítenem, de cserébe áprilisban meg én fogok alig dolgozni :D. Igaz, szerdán 22.00 után leszek betanítva, de Matyi műszakja szerda 5-től van, ezért az első alkalom érdekes lesz, plusz jhéten van egy egyhetes projektünk egy bankkal, minden nap 9-től 3-ig, én meg pénteken 2-től takarítanék, de valahogy megoldom :D. Van guideline xD. Meg am elég profin van megoldva a dolog, van a cégnek egy programja, amin keresztül lehet műszakokat cserélgetni, üzeneteket küldeni a főnöknek is akár, ellenőrizni hánykor jelentkeztél be a műszak elején meg ilyenek.

Valamelyik héten meg megint kirándultunk az osztállyal :D. Most csak itt helyben, Koldingban, de jó volt ez is. Elmentünk a House of Innovationbe, a House of Designba meg a Innovationsfabrikkenbe :D.Az első kettő kábé ugyanaz, amolyan inkubátorház szerűek, lehet irodákat bérelni (ami egy asztaltól kezdve lehet egy önálló iroda is), és a bérleti díjért cserébe mindent alád raknak, internet, kaja, telefon, ha meetinged van ott is csak annyi a dolgod hogy bemész a tárgyalóba a vendégeddel és tárgyaltok, ők intézik a kaját, beállítják a prezentációt meg mittudomén mit szokás ilyenkor :D. Ezen kívül vannak mindenféle programjaik, hogy elő segítsék az innovációt/design cégeket. Mindkét helyen meghallgattunk egy-egy prezentációt, meg a House of Designban beszélgettünk egy designer nénivel, aki ott futtatja az egyszemélyes cégét. Nagyon tanulságos volt, kiderült, hogy ő tervezte azokat a nagy gömböket, színes karikára emlékeztető padokat és egyebeket a folyó mellett amik éjszaka foszforeszkálnak, meg a student house mögötti játszóteret is. Régen múzeumos kiállításokat "designolt", aztán átnyergelt kültéri dolgokra. De pár kiállítás amiket ő rendezett be még mindig látható, pl. Koppenhágában is. És kurva jó az irodája, a falak tele voltak ragasztva a szkeccseivel, a kész deignjainak a képeivel, voltak makettjei, prototípusok, szóval király volt :D. Meg persze befigyelt az iMac az asztalán :D.


Az Innovationsfabrikken, ha esetleg nem esett le, innovációsgyár meg egy külön jelenség. Régen tényleg gyár volt, már van vagy 100 éves az épület. Az egész fából van, egyszer porig égett, de egyrészt egy fél napon belül folytatódott a gyártás a munkások otthonaiban, másrészt később újraépítették. Aztán egy darabig üresen állt, és pár éve megvette az IBC szí-í-ója. (IBC: International Business College, ez a suli gimis része, régen egyben volt az IBA-vel, de pont most váltak el). A funkciója több dolog egyszerre: van rengeteg osztályterem, ahol alapvetően cégek alkalmazottainak tartanak továbbképzést, de IBC-s kihelyezett órák/kurzusok is vannak ott. És ami a hangulatot illeti, valami fenomenális. A fa anyagok miatt meleg, barátságos érzéseket kelt amint belépsz. Egyébként a körbevezetés alatt végig hangsúlyozta az emberke, hogy a gyár nagy része, így az anyagok is eredetiek, csak a szőnyeget cserélték ki, mert tönkre ment, meg a belteret egészítették ki, ahol anno a gépek voltak. Viszont úgy van kialakítva a hely, hogy egy nagy belső tere van (persze ez nem teljesen igaz). Amúgy van egy-két fenomenális megoldás. Pl. van egy rész, ahol van két előadó, amiket félig lesüllyesztettek a földbe, de vannak ablakai, ezért belátni, belül meg úgy van kialakítva, hogy az akusztika miatt nincs szükség mikrofonra az előadónak. Ezeknek a tetején meg van egy amolyan közösségi rész, asztalokkal, székekkel de van ilyen kis padszerű leülős rész is, ahonnan belátod az egész gyárat. 


Van egy tollaslabda pálya (igen, bent :D), egy rohadt nagy ebédlő és a lényeg! Van egy rész, prototípusgyártáshoz. Van ott minden, papíranyagok, ragasztó, lego, sőt, 2db! 3d-s nyomtató, egy 3d szkenner, egy windows surface, fél tucatnyi tablet meg még nem is tudom mi minden. És ez for public use. Szóval ha lefoglalod, akkor ingyé használhatod, max ha sok nyersanyagot használsz, akkor azt ki kell fizetni, de elvileg azok sem drágák. 


Saját képeim a windows asztalt leszámítva nincsenek, ezért nyúltam párat Marco facebookjáról és photoshoppoltam kicsit (rászoktam az instagrammolásra) :D. A struccos kép a háttér miatt érdekes, volt egy fal, tele élő növényekkel, mini medencével (olyasmi mint a suliban, ez amolyan IBC-s stíluselem), fákkal, sőt, két ketrecbe élő madarakat is tettek, hogy élő madárcsicsergést lehessen hallgatni. Maga a csicsergés tényleg kellemes volt, de attól még ezt az ötletet faszságnak tartom, és ez nem divat zöldeskedés, tényleg nem tetszett, Kaj meg ott örvendezett, hogy ez milyen király... Pedig ő elvileg nagy zöld xD.


Sűrű hetek voltak, és még lesz is pár ilyen, de nemsoká jön a tavaszi szünet!!! Közben egy freelanceres design oldalra csinálgatok designokat, hátha megnyerem valamelyik kiírást és szerzek egy kis extra pénzt, de kurva sok idő kell hozzá, és nem mindig van annyi :D. Plusz Fercsi szobájához is csinálni akarok egy látványtervet, de nem tom mikor lesz rá időm...

Ez egy meghívó+jegy dizájn, de még korántsem a végleges :D.
5/4-re értékelte a megrendelő, yay :D.

Ja és amúgy március eggyel megérkezett félig-meddig a tavasz is, tök sokat süt a nap, és a hőmérséklet is 5-6 fokig mászik el napközben, szóval tök jó. Már rendeltem ebayről egy 300 ft-os napszemcsit, mert a régi kicsit le van amortizálódva, rem hamarosan meg is érkezik :D.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése